Украйна обвини Русия в „тероризъм” в съда на ООН

17:52, 06 мар 17 / Политика 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Украйна настоя висшата съдебна инстанция на ООН да помогне за възстановяване на стабилността в раздираната от война източна част на страната и се опита да убеди съдиите, че Русия „спонсорира тероризма” в конфликта на Киев с проруските сепаратисти. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

„Днес заставам пред съда, за да поискам защита на основните човешки права на украинския народ”, заяви украинският зам.-външен министър Олена Зеркал пред Международния съд в Хага.

„Хиляди невинни украинци станаха жертва на смъртоносни нападения” посочи Зеркал.

По-късно зам.-министър Зеркал каза пред журналисти, че „Украйна ще спечели това дело, защото е в правото си”.

Представителите на Русия не коментираха след тричасовото изслушване, но в Хага има голяма руска делегация. Тя ще изложи позицията на Кремъл утре.

Продължаващият близо 3 години военен конфликт отне живота на почти 10 000 души в Източна Украйна и доведе до анексирането на украинския полуостров Крим през 2014, предизвиквайки крайно обтягане на отношенията между Москва и Запада в периода след Студената война.

Зеркал каза пред съда, че Киев се стреми единствено към „мярка за стабилност и спокойствие в непредсказуема и опасна ситуация”.

Киев настоява Международният съд да наложи извънредни мерки, които да наредят на Русия да спре предполагаемото прехвърляне на финансови средства, оръжие и жива сила в Източната част на Украйна и да преустанови „дискриминацията” на малцинствата в окупирания Кримски полуостров – татари и етнически украинци.

Киев търси и компенсации за нападенията срещу цивилни по време на конфликта, включително и за жертвите от малайзийския самолет, свален през 2014 над Източна Украйна, при което загинаха всичките 298 души на борда.

Киев заведе делото срещу Москва в средата на януари, изтъквайки, че Русия не е откликнала на усилията му за разрешаване на кризата и „по-нататъшни преговори ще са напразни”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама