Кабинетът на Меркел реагира остро на изказване на Ердоган

10:49, 06 мар 17 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел реагира остро на коментарите на турския президент Реджеп Ердоган, който сравни действията на Берлин с „нацистки практики“. Според властите в германската столица подобни изказвания са „напълно неприемливи“, предаде БГНЕС.

„Правителството ще заяви това много ясно. Няма абсолютно никаква причина да позволим да бъдем упреквани за това“, каза ръководителят на администрацията на канцлерството Петер Алтмайер.

Коментарите на Ердоган са във връзка с това, че през изминалата седмица три германски града отмениха мероприятия на турски граждани в Германия, на които участие трябваше да вземат министри от правителството в Анкара. Според местните власти подобни събития ще привлекат голям брой хора, за който залите, предвидени за тях, нямат капацитет.

Обиколките са част от агитационната кампания на турските управляващи преди референдума за разширяване на президентската власт в страната този април.

Миналата седмица самият канцлер заяви, че централното правителство в Берлин няма нищо общо с решенията на местните управляващи, но независимо от това Анкара разкритикува мерките.

В опит да тушира новото напрежение Меркел проведе телефонен разговор с премиера Бинали Йълдъръм тази събота. Независимо от това ден по-късно Ердоган заяви по време на митинг в Истанбул: „Германия, вие не сте дори близо до демокрацията. Вашите действия не се различават от нацистките практики на миналото“.

В днешното си изказване представителят на канцлерството потвърди позицията, която Меркел преди е изразявала, че не трябва да бъдат забранявани като цяло мероприятията с турски министри „Те трябва да се придържат към съществуващите правила. Те трябва да са регистрирани и да са обект на проверки“, посочи Алтмайер.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама