Вишеградската група протестира пред ЕК срещу по-ниското качество на храните в Източна Европа

09:27, 06 мар 17 / Политика 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Чехия и Унгария днес ще поставят пред Брюксел въпроса за разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа.

Еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова нарече практиката на големи международни марки "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре. От разследванията стана ясно, че компаниите използват различни и по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Източна Европа. Тази практика е законна в Европейския съюз, стига съставът да е изписан на етикетите,предават БГНЕС, ДВ и ТАСС

Миналата седмица Министерството на земеделието в Словакия публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество. Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини, а в шоколада - по-малко какао. И още: словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо:„Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини”, казва словашкият премиер. С тази позиция е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Средна и в Източна Европа качеството е вече по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: „Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени”.

След като скандалът разбуни словашкото общество, премиерът Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС: „Ще настояваме Еврокомисията веднага да забрани тази практика. Нашите граждани не бива да бъдат унижавани. И не бива да има европейци първа и втора категория”, настоява Фицо. От Съюза на потребителите обаче не вярват, че плановете на премиера ще дадат някакъв резултат. Вече на няколко пъти подобни инициативи са угасвали без ефект. Единственото ефикасно средство срещу тази политика на големите концерни е потребителите да увеличат съпротивата си. От Съюза смятат, че с течение на времето потребителите в Средна и в Източна Европа също ще развият силно съзнание за правата си.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", каза от своя страна министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка и разпореди изследване на качеството на храните, което трябва да приключи до юни. Данните заедно с тези от Словакия и други държави ще бъдат използвани в лобирането за поправки в законите на ЕС. Списъкът ще включва не само храни и напитки, но и домакински стоки като прах за пране.

"Основната ни цел е да променим законодателството на ЕС, така че ако една стока има един и същ производител, опаковка и надписи - иначе казано, купувачът я разпознава на пръв поглед като една и съща навсякъде - да има и същите съставки",подчерта Юречка и поиска продуктите да бъдат еднакво добри навсякъде в ЕС. "Щом има единен пазар, тогава нека да имаме и еднакъв достъп до стоки с едно и също качество, когато те изглеждат еднакво за всички клиенти."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама