Франсоа Фийон потвърди: "Никой не може да ме спре за президент"

22:33, 05 мар 17 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатът на десницата във френските президентски избори Франсоа Фийон потвърди пред медиите в неделя, че никой не би могъл днес да му попречи да бъде кандидат на десницата. Той отказа да отстъпи пред тези, които го притискат да се оттегли, пише АФП.

"Моята кандидатура все още се поддържа от мнозинството от избирателите от дясното пространство и центъра, това е, в което вярвам и го показах този следобед", каза Фийон, поканен от емисията на обществената телевизионната мрежа „Франс дьо” (France 2) след митинга на десетки хиляди негови поддръжници в Париж.

"Планът, който е мой, е единственият, който може да даде възможност за национално възстановяване (...), няма алтернатива, няма план, който наистина може да помогне да се изправи страната", настоя той.

Пред своите привърженици той призна „част от отговорността” за парализирането на кампанията, заради замесването му в скандал за злоупотреба с държавни средства след публикация, според която 8 години съпругата му Пенелопе Фийон е получавала заплата като негова помощничка, когато в миналото е депутат.

Френският закон разрешава политици да наемат роднини за свои помощници. Обвиненията са, че съпругата му е получавала парите, без да е извършвала полагащата се дейност.

Той подчерта, че е невинен, като твърди, че е „честен човек”, който е "прекарал живота си като служи на обществения интерес".

Притеснени от проучванията, които отчетоха тотален спад на предпочитанията към Фийон, който бе шампион на десните и според социолозите може да бъде елиминиран в първия кръг на 23 април, изпреварен от крайнодясната лидерка Марин Льо Пен и Емануел Макрон – позициониран в центъра бивш министър на социалистическия президент Франсоа Оланд – около 260 депутати оттеглиха подкрепата си за него.

В понеделник, на заседание на политическия съвет на партията, от която е Фийон, ще бъде направена „оценка на ситуацията".

Новият френски президент ще стане известен на 7 май. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама