ООН събира пари за да спаси от глад жителите на Южен Судан

21:54, 05 мар 17 / Свят 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ООН се нуждае от около 1,6 милиарда долара, за да бъдат спасени жителите на тази страна от глад, съобщиха от световната организация, съобщава ТАСС.

Според заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О Брайън, който е в Джуба, гладуващите в Судан са около 100 хиляди. Към месец юли броят им ще достигне 5,5 милиона души.

Ситуацията може още по-силно да се влоши в следващите месеци заради периода без реколта, предупреди той.

„Имаме план, реагираме на ситуацията, готови сме да вложим още повече усилия, но ни е нужен достъп до средства, които ще дадат възможност да се спаси повече човешки живот.

Междуетническият конфликт в Южен Судан започна през декември 2013 година. По данни на ООН по време на сблъсъците в страната, която стана независима през 2011 година, са загинали не по-малко от 10 хиляди души. Над 3,4 милиона са напуснали домовете си и са потърсили убежище на други места в страната, а бежанците, които са я напуснали в търсене на по-спокоен живот, са повече от 1,5 милиона.

Усилията на ООН и партньорите за оказване на помощ на населението се усложнява заради „сблъсъците, отказа на достъп и бюрократични препятствия”, съобщават от ООН. Складовете с хуманитарна помощ често са ограбвани. „Отчаяно се нуждаем от прекратяване на бойните действия”, обяви представителя на ООН.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама