Себастиян Курц разтревожи Грузия с предложение за центрове за бежанци

21:08, 05 мар 17 / Свят 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът по европейските въпроси, интеграцията и външните връзки на Австрия Себастиян Курц разтревожи Грузия със споменаването ѝ във връзка със създаване на центрове за бежанци, предаде ТАСС и БГНЕС.

Той не е имал нищо конкретно предвид, заяви по този повод в интервю за телевизионната компания „Рустави-2” посланикът на Грузия в Австрия Константине Залдастанишвили.

В отговор сътрудниците на Курц са обяснили, че той е споменал Грузия, без да има предвид нещо конкретно.

Посланикът припомня, че „в самата Грузия има голям брой принудително преселени лица (около 260 хиляди от Абхазия и около 40 хиляди от Южна Осетия, бел. ТАСС).

„Преди месец Курц беше в Грузия, той се срещна с външния министър и президента. По време на тези срещи изобщо не е обсъждан въпросът за създаването на бежански центрове и поради това заявлението на Курц изглеждаше неочаквано и странно”, добави грузинският посланик.

БГНЕС припомня, че Курц предложи създаването на центрове за бежанци извън ЕС, в Западните Балкани или Грузия в съвместно интервю с представителя на германския Християндемократически съюз Йенс Шпан за германския вестник "Билд".

„Трябват ни центрове за бежанци извън пределите на ЕС, които да работят заедно с Комисариата за бежанците на ООН. Къде да се намират те, не е толкова важно. Важното е те да предоставят защита и там да бъдат насочвани хората, които се опитват нелегално да попаднат в Европа“, заяви министърът. „Такива центрове може да бъдат създадени в такива страни като Турция, Египет или западните балкански страни“, добави той. На свой ред Шпан добави, че за закриването на средиземноморския маршрут, който в момента е главният, е необходимо с държавите от Северна Африка да се подпишат споразумения като това, което ЕС сключи с Турция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама