Денков ще открие седмото заседание на форума за дуално образование

17:38, 05 мар 17 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В работата на форума ще се включат посланиците на Швейцария Денис Кнобел и на Германия Детлеф Лингеман, както и представител на Австрийското посолство. Съобщоха от БГНЕС. Трите държави имат едни от ниските в света нива на младежка безработица, което е резултат от добре работещите им системи на дуално образование.

Форумът ще обсъжда още нови професии, които да бъдат включени дуалното образование в България през учебната 2018 -2019 година, както и предложение за механизъм и програма за обучение на наставници. Ще бъде обявен и стартът на конкурса „Аз готвя най-добре“ за млади кулинарни таланти.

Създаден по българо-швейцарския проект ДОМИНО, форумът функционира от 2015 година. Той координира участието на държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор, за навлизането на дуалната система в българското образование, използвайки традициите на страната и най-доброто от чуждия опит.

Проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото") се изпълнява с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от Министерството на образованието и науката.

В момента близо 500 ученици от 16 училища в цялата страна се обучават в рамките на ДОМИНО по общо пет професии (машинен техник, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач). 60 водещи български и чуждестранни фирми са партньори в проекта, осигурявайки на учениците практика и реална работа срещу заплащане. През май 2017 година ще завършат първите ученици по ДОМИНО – паралелката в Професионална гимназия „Иван Хаджигенов” – Казанлък, където учат за професията машинен техник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама