Бенямин Нетаняху ще се срещне с Владимир Путин

14:56, 05 мар 17 / Политика 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва следващия четвъртък, за да обсъди влиянието на Иран в Сирия. Това информира АПФ, цитира БГНЕС.

По думите на министър-председателя израелското правителство е дълбоко загрижено за това как гражданската война в Сирия е свързана с Ислямска република Иран, която увеличава своята власт в съседната страна.

"Сирия и усилията за формулиране на споразумение там ще бъдат в центъра на разговора ни", заяви Нетаняху при началото на неделното заседание на кабинета.

"В контекста на това споразумение, Иран се опитва да се установи за постоянно в Сирия, с военно присъствие на земя и по море, и също така постепенно да отвори фронт срещу нас на Голанските възвишения", каза той.

Израел иззе 1200 квадратни километра от Голан от Сирия в Шестдневната война през 1967 г. Тази стъпка не беше одобрена от международната общност.

Страната се противопоставя на Асад, но се стреми да спазва дистанция от сирийския конфликт. Въпреки това е извършвала удари там, за да спре доставките на оръжие за ливанската групировка „Хизбула“, с която води война през 2006 г.

Русия подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, както и иранското правителство. Миналата година Нетаняху и Путин се съгласиха да се създаде "гореща линия", за да се избегнат случайни сблъсъци между техните сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама