Протести в Косово за освобождаването на Харадинай

19:06, 04 мар 17 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди протестиращи се събраха в косовската столица Прищина с призив за освобождаването на Рамуш Харадинай - бивш бунтовнически лидер, задържан във Франция в началото на януари и обвиняван от Белград във военни престъпления.

"Ние призоваваме френския съд да пренебрегне фалшивите обвинения на Сърбия," заяви пред демонстрантите Муже Ругова, виден университетски професор.

Организаторите на митинга показаха и видео съобщение от Харадинай, който благодари на поддръжниците "с цялото си сърце", докато стои пред албанското знаме.

Разследването срещу Рамуш Харадинай започна през 2004 г. и той бе изправен пред съда в Хага за военни престъпления, но през 2012 г. беше окончателно оправдан по всички обвинения.

Снимка: БГНЕС

В момента 48-годишният бивш лидер е свободен под гаранция, но трябва да остане във Франция в очакване на решение по искането за екстрадиция от Белград.

В четвъртък френските власти поискаха от Сърбия допълнителна информация в подкрепа на молбата за екстрадиция и ще преразгледат неговото дело отново на 6 април.

Харадинай, депутат и противник на косовския президент Хашим Тачи, е смятан за герой от войната от много граждани на Косово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама