Оперират пострадалата от лавина в Рила

17:26, 04 мар 17 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екип на Спешна помощ докара в "Пирогов" пострадала при лавина на Мальовица, съобщи БГНЕС. 32-годишната жена е контактна и адекватна към момента на постъпването в университетската спешна болница, съобщиха от „Пирогов”.

Лекари от различни специалности я преглеждат и й назначават подробни изследвания. В резултат дежурните констатират, че пострадалата има сериозна фрактура (счупване) на едното бедро. Налага се да бъде оперирана по спешност. Ще остане за лечение, колкото изисква състоянието й.

БГНЕС припомня, че рано сутринта лавина край местността „Камината“ в Рила затрупа трима души, но те успяха да се спасят с помощта на Планинската спасителна служба. Дежурният в службата Иван Драгошинов разказа пред БНР, че сигналът е получен рано сутринта.

„В 6.37 часа получих сигнал през 112. Обади се едно момче, което каза, че са в района на Мальовица, над втора тераса и е паднала лавина. Помолих го да се изнесе от района на лавината и от там, след като е жив и здрав, да слезе по най-бързия начин до хижа "Мальовица". Минаха се 10-15 минути и се обади едно момиче, и каза „аз съм в лавината на Мальовица“. Успокоих я, че наш екип тръгва, каза Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

Третото момче е успяло само да се изрови от снега до пристигането на екипа.

От Планинската спасителна служба предупреждават туристите да се движат само по маркировката, за да избегнат опасността от лавини. Условията за туризъм са добри. В планините все още има много сняг и условията за ски са добри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама