Епархийски избори за нов врачански митрополит

16:58, 04 мар 17 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Епархийските избори за нов Врачански митрополит ще се проведат на 5 март в престолния град на овдовялата епархия - Враца. Каноничният избор ще се състои на 12 март в Синодната палата в София, съобщиха от Св. Синод.

Изборният ден на 5 март ще започне с отслужването на св. Литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Старозагорски митрополит Киприян. След богослужението и съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се оттеглят в сградата на Врачанската св. митрополия и ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия Синод листата на достойните епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които съберат повече от половината от гласовете им.

Листата включва следните епископи: Месемврийски епископ Яков, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Главиницки епископ Йоан, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, Мелнишки епископ Герасим.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане.

Ако Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, в следващата неделя - 12 март - ще се състои и Каноническия избор, при който от тези два ма епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новият Врачански митрополит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама