Мохамед ал-Джаф: ООН говори много, но усилията са малки

15:18, 04 мар 17 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Иракският министър по миграцията Мохамед ал-Джаф разкритикува усилията на ООН за подпомагане на цивилните, бягащи от сблъсъците между правителствените сили и джихадистите в западната част на Мосул, предаде АФП.

Организацията си постави този въпрос като приоритет и над 50 000 души бяха разселени от втория по големина град на страната от 19 февруари насам, когато иракските сили стартираха нова атака в борба с членовете на „Ислямска държава“.

"ООН говори много, но усилията, които се правят, са малки, въпреки огромното количество пари, с които разполага", каза министърът.

От организацията обаче посочват, че екипите, които трябва да предоставят подслон, храна, лекарства и друга помощ на хората, работят толкова бързо, колкото е възможно.

"Най-важният приоритет за хуманитарните работници е да се уверят, че имат капацитета да поемат цивилните лица, бягащи от Мосул. В последните няколко седмици ние бързаме да изградим този капацитет“, заяви Лиз Гранде, координатор на ООН в Ирак.

„Ислямска държава“ опустоши големи райони на север и на запад от Багдад през 2014 г., но иракските сили, подкрепени от водените от САЩ коалиция, вече напредна във възвръщането на изгубените територии.

Битката за град Мосул, смятан за последната крепост на джихадистите в Ирак, започна на 17 октомври. От тогава са разселени над 190 000 души./

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама