Донев: България ще участва активно в модернизирането на законодателството на ЕС

10:55, 04 мар 17 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България приветства усилията за модернизиране на законодателството на ЕС в областта на координацията на системите за социална сигурност, което да отговаря на социалната и икономическата действителност в държавите членки. Предложените изменения в тази област ще допринесат за създаването на правна яснота относно достъпа на икономически неактивни лица до определени обезщетения от системите за социална сигурност. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на заседание на Съвета на ЕС по заетост и социални въпроси в Брюксел, Белгия, съобщиха от МТСП, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че България ще се включи активно в дискусиите по темата, за да се гарантира по-лесното упражняване на правата на гражданите, както и честното и справедливо разпределение на финансовата тежест между държавите членки.

Той посочи, че трябва да се въведат ясни правила за координирането на обезщетенията за дългосрочна грижа, изплащани от държавите членки.

Ключова част от постигането на напредък по темата е гарантирането на принципа за равно третиране по отношение на достъпа до социални обезщетения, каза Гълъб Донев.

По време на дискусията за подобряването на достъпа до пазара на труда в ЕС министърът на труда и социалната политика подчерта, че за повишаването на заетостта в краткосрочен и средносрочен план следва да се обърне внимание върху прилагането на подходящ комплекс от мерки за икономическо активиране на обезкуражените и продължително безработните, като се отчитат характеристиките и потребностите на всеки човек. Осигуряването на достъпни, качествени и ефективни посреднически услуги е ключова предпоставка за подобряването на достъпа до пазара на труда, каза министър Донев.

Пред Съвета на ЕС той представи добрите практики на България в тази област, като даде пример с дейността на т.нар. „мениджъри на случай“, които осъществят координация между социалните, здравните и образователните институции за успешното разрешаване на конкретни казуси и осигуряването на повече възможности за заетост. Министър Донев акцентира и върху ролята на ромските и младежките медиатори, мобилните екипи за предоставяне на услуги на търсещи работа и работодатели от отдалечени райони.

Инвестирането в човешките ресурси за повишаване качеството и производителността на работна сила и за намаляване на неравенствата и риска от социално изключване е стратегически важна предпоставка за развитието на адаптивен и динамичен пазар на труда. В България предоставяме възможности за обучение, съобразени с характеристиките на различните целевите групи - за усвояване на професии, по ключови компетентности, обучения на работното място, стажуване, чиракуване, обучения чрез работа, каза министър Донев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама