България е критикувана от Държавният департамент на САЩ заради отношението към ромите, мигрантите и борбата с корупцията

09:21, 04 мар 17 25 203 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Маргинализацията и обществена нетърпимост към ромското малцинство остава най-сериозният проблем при спазването на правата на човека в страната. Все по-голямата обществена нетърпимост към бежанците и продължаващото влошаване на медийната среда поради корпоративна и политическа зависимост също са проблематични. Корупцията продължава да подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и другите държавни институции”. Това са част от изводите в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека у нас, предаде репортер на БГНЕС. Документът се базира основно на анализи на неправителствени организации, сред които и Българския хелзинкски комитет.

Традиционно в доклада се изтъкват лошите условия в местата за лишаване от свобода у нас. Тази година сериозен акцент в документа се поставя и върху различни казуси, които са породени от мигрантския натиск над България. Цитирани са случаи на насилие над мигранти, както и данни за извършване на криминални престъпления спрямо тях. Безредиците в бежанския лагер в Харманли от есента на 2016 г. също са споменати в доклада. Държавният департамент на САЩ обръща специално внимание и на действията на Динко Вълев и Петър Низамов – Перата по преследване и залавяне на мигранти у нас. Отбелязано е, че властите са предприели действия по разследване на тази дейност.

В доклада са споменати и двата случая, при които българските власти са предали на Турция издирвани за връзки с намиращия се в САЩ турски проповедник Фетхулах Гюлен турски граждани. Заловените през октомври 2016 г. на българо-румънската граница седем бегълци и върнатия в Турция през август миналата година бизнесмен Абдула Буюк.

Липсата на резултати в борбата с корупцията и нежеланието на правителствените власти да провеждат разследвания за подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвоявания, търговия с влияние, са сред останалите акценти в Доклада на Държавния департамент на САЩ за 2016 г., които са на база сведения на неправителствени организации, чийто имена не са посочени.

Постановената през май 2016 г. присъда от 10-години затвор за бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, която по-късно бе отменена, а делото върнато за ново разглеждане също намира място в документа. Твърденията са за присвояване на 4,7 млн.лв. Осъждането на бившия съдия от Велико Търново Славчо Петров на четири години затвор заради взет подкуп от подсъдим също намира място в доклада като пример за борбата с корупцията.

Държавният департамент на САЩ отбелязва още, че през 2016 г. в България политически партии, неправителствени организации и медии са изразявали призиви за закриване на НПО-та, които получават външно финансиране.

Докладът за България за 2016 г. съдържа общо 43 страници и е публикуван на интернет-страницата на Държавния департамент на САЩ. Американската администрация представя за 41-ви път годишен обзор за защита на човешките права за общо 200 държави. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама