Традиционни конни състезания по случай Тодоровден

06:36, 04 мар 17 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По традиция на Тодоровден се провеждат конни състезания или кушии. Тази година празникът е на 4 март - първата събота на Великденските пости.

В градове и села из цялата страна се спазва обичаят в този ден да се организират състезания с коне. От София до Варна и от Русе до Благоевград – в този ден локацията на кушията е притегателен пункт за българите. В разложкото село Бачево например, конете са на особена почит. И тази година елитни коне от базите под снежните върхове на Северен Пирин ще участват в надбягвания, състезания с каруци, стопаните ще играят хоро и ще „почерпят” жребците с варена царевица.

За пореден път в столичния квартал „Бенковски” ще се проведе празнично честване на Тодоровден, а традицията там е това да е инициатива на Столичната дирекция на вътрешните работи с подкрепата на Столична община. Тържественото откриване с ритуал на площада в кв. „Бенковски” е от 10.00 часа, а от 10.30 часа на стадиона в квартала ще започнат конните състезания и демонстрации с участието на група Конна полиция – СДВР.

В село Мрамор също ще има голям празник за Тодоровден. От 11.00 до 14.00 часа там се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Васил Левски” между ул. „Захари Зограф” и ул. „Захари Стоянов”, с изключение на автобусите на редовните линии на градския транспорт и файтоните участващи в мероприятието.

Забавления на Тодоровден предвиждат в Бургас. Там са организирали конни състезания по прескачане на препятствия и безплатни разходки с понита за най- малките бургазлии. В турнирите ще се включат професионални състезатели от бургаски регион, както и немалко ентусиасти и любители на конния спорт. Ще бъде представено едно от най-зрелищните упражнения за състезателите, а именно надскачането.

Спортните мероприятия за Тодоровден ще продължат до ранния следобед на конна база в парк „Езеро”- Бургас. Освен спортни изяви, бургазлии и гости на града ще имат възможността да се насладят на традиционен странджански фолклор с популярни изпълнители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама