Ахмети се съюзява със Зоран Заев

04:49, 04 мар 17 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанската партия Демократически съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети официално обяви, че ще участва в коалиционно правителство със Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев в Република Македония.

Решението бе взето по време на заседанието на Централното председателство на ДСИ, което продължи около 10 часа и се проведе в Мала Речица, край Тетово.

"ДСИ информира гражданите, институциите и международните партньори, че дава подкрепа за ново правителство и ново мнозинство. Участието в кабинета е резултат от волята на гражданите и има за цел изпълнението на обещанията от предизборната кампания", каза говорителят на ДСИ Буяр Османи след заседанието, което приключи след полунощ. Според него "това е била волята на мнозинството албанци в Македония".

Османи подчерта, че "ДСИ остава на позицията си за изпълнение на т.нар. "Албанска платформа", която според него, не застрашава единството на държавата и "която е изработена и подписана в Скопие".

"Тази декларация е общ документ на всички парламентарни албански партии, която е изготвена в Скопие и не е наложена отвън. Тя напълно отговаря на европейските ценности, на духа от Охридския рамков договор и на Конситуцията. Тя не застрашава териториалната цялост и единството на държавата. Тя не излиза извън рамките на Конситуцията", каза още Османи и призова президентът Георге Иванов да връчи мандат за съставяне на кабинет, защото е налице необходимата подкрепа от 67 подписа. Той призова политическите партии и Иванов да бъдат внимателни в своите послания, за да не се стига до допълнително напрежение в страната.

Али Ахмети потвърди лично, че партията му ще участва в новото правителство. На въпроса как ще се гласува, ако Иванов не промени мнението си, Ахмети каза, че това ще се орегулира чрез конституцията и правилника на парламента. Той подчерта още, че всички, които са дали подкрепата си за СДСМ са направили това по своя свободна воля и няма да се оттеглят решението си.

БГНЕС припомня, че на 1-март македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на кабинет поради опасността в страната да се изпълнява чужда /албанска, бел.ред./ платформа, която застрашава цялостта и суверенитета на Република Македония.

"Албанската платформа", която бе изготвена с помощта на албанския премиер Еди Рама в Тирана и бе подписана от трите албански формация в Македония - ДСИ на Али Ахмети, Албанският алианс на Зиядин Села и Движението "Беса" на Билал Касами, предвижда промени на Конституцията и държавните символи, включително и въвеждането на албанския език като официален на цялата територия на Република Македония.

От Движението "Беса" официално изпратиха писмо до Еди Рама, в което го призовават публично да съобщи, че "албанската платформа" е изготвена с негово участие в Тирана и не е дело на Ахмети, както той твърди. Писмото на "Беса" бе публикувано в албанското издание в Тирана "Газета импакт"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама