Филмът за Ердоган тръгна по кината

20:06, 03 мар 17 / Любопитно 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биографичният игрален филм за живота на турския президент Реджеп Ердоган тръгна от днес по кината в страната, само седмици преди предстоящия референдум за увеличаване на правомощията на президента през април, съобщи АФП.

Лентата се фокусира основно върху неговото детство и ранните години на президента в беден квартал на Истанбул. В нея кратка роля има и актрисата Йозлем Балчъ, която влиза в ролята на младата съпруга на Ердоган – Емине.

Според критици решението филмът да излезе сега е пропаганден ход заради предстоящия референдум на 16 април. На него избирателите ще трябва да решат дали да подкрепят предложението на управляващите за промяна в системата на управление в страната, която да стане от парламентарна република в президентска. Това би увеличило значително изпълнителната власт на Ердоган, който като държавен глава в момента има предимно церемониални функции.

Историята започва през септември 1961 г. с екзекуцията на тогавашния министър-председател Аднан Мендерес. По това време президентът, който е роден на 27 февруари 1954 г., е бил на седем години. За първи път публиката вижда порасналия президент през 1994 г., когато той участва в изборите за кмет на Истанбул. Филмът представя предимно сцени, в които Ердоган извършва положителни действия, най-вече като дете. Той купува билет за кино на друго дете, отказва се от подарък колело, за да плати за обучение на друго момче или спасява кученце.

Филмът завършва с влизането му затвора през 1999 г., след като рецитира поема, определена като ислямистка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама