Вредните газове на „Фолксваген“ ще причинят смъртта на 1200 души в Европа

17:38, 03 мар 17 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вредните газове от автомобилите, продадени в Германия, за които „Фолксваген“ излъга, че отговарят на екологичните стандарти, ще причинят преждевременната смърт на 1200 души в Европа. Това се казва в доклад, изготвен с участието на Масачузетския технологичен институт (МИТ), съобщава АФП.

„Изследователите изчислиха, че 1200 души в Европа ще починат по-рано, губейки по около десетилетие от живота си, в резултат на отделените допълнителни вредни емисии“, заявиха от учебното заведение.

В Германия броят на загиналите ще е 500 души, в Полша – 160, във Франция – 84, в Чехия – 72, Италия – 55, Австрия – 47, Швейцария – 40, Унгария – 32, Великобритания – 30 и в Румъния – 27.

През 2015 г. производителят призна, че в 11 млн. свои автомобила е инсталирал софтуер, който да отчита по-ниско отделяне на вредни газове и така да заобиколи регионалните екологични стандарти. Само в Германия от тях са продадени 2,6 млн. автомобила с марките „Фолксваген“, „Ауди“, „Шкода“ и „Сеат“ - една пета от всички дизелови коли.

Използването на този вид гориво отделя в атмосферата азотни оксиди – отровни газове, които увеличават киселинните дъждове и в комбинация с амоняка образуват фини частици, които навлизат в белите дробове и водят до рак, хронични дихателни проблеми и преждевременна смърт.

Засегнатите автомобили на производителя произвеждат азотни оксиди, които са средно четири пъти над европейския лимит.

Замърсяването на въздуха „не се интересува от политически граници“, заяви един от съавторите на изследването Стивън Барнет от МИТ. „По тази причина кола в Германия може с лекота да има значително влияние в съседни страни, особено в гъсто населени области като Европейския континент“, допълни той.

Проучването също така изчислява, че ако от „Фолксваген“ изтеглят и преоборудват всички засегнати автомобили до края на 2017 г. ще се предотвратят още 2600 случая на преждевременна смърт и 4,1 млрд. евро разходи за здравни нужди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама