ЕП може да отложи гласуването на резолюцията за Македония, ако в страната не се състави кабинет

16:07, 03 мар 17 / Свят 25 205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент заплаши да отложи гласуването на Резолюцията за Македония, ако през следващата седмица в страната няма съставено правителство, съобщава Македонската информационна агенци, предаде БГНЕС.

„Ако на пленарното заседание в ЕП в Страсбург на 14 и 15 март трябваше да гласуваме резолюциите за всички държави от Западните Балкани, то ние официално отложихме гласуването на резолюцията за Сърбия, тъй като не искаме да влияем на президентските избори, които ще се проведат на 2 април. Същият е случаят и с Македония. Ако до 13 този месец няма развръзка относно избирането на правителство, то тогава резолюцията за Македония ще бъде отложена и заедно със сръбската ще бъдат гласувани на пленарното заседание на ЕП следващия месец“, каза източник на агенцията, пожелал анонимност.

Във вторник с 54 гласа „за“ и осем „против“ Комисията за външни работи на Европейския парламент прие резолюцията за напредъка на Македония в европейската интеграция за 2016 г. По време на обсъжданията й евродепутатите се договориха за 28 изменения в нея, съдържащи термини като „Македония“ и „македонски“, които днес бяха гласувани. С приемането на текста Брюксел потвърждава осмата позитивна препоръка на Европейската комисия за отваряне на преговори за членство на страната в съюза, но при условие за пълното изпълнение на договора от Пържино и допълнителните реформаторски приоритети на ЕК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама