Меркел: Германия има пълно право да критикува медийната свобода в Турция

15:36, 03 мар 17 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При посещението си в северноафриканската страна Ангела Меркел заяви, че Германия има пълно право да критикува медийната свобода в Турция, съобщават АФП, БГНЕС.

Тя също така отхвърли твърденията на турското ръководство, че правителството има общо в отмяната на турски мероприятия в германски градове.

Според нея решението за отмяна на две събития в германия е „взето от общините и е въпрос на чест да спазваме свободата на изразяване в Германия“.

Вчера местните власти в германския град Гагенау забраниха провеждането на събитие в подкрепа на турския референдум за изменения на конституцията, които предвиждат повече правомощия за президента Реджеп Ердоган. Паралелно с това властите в Кьолн също заявиха, че не разрешават подобно мероприятие в техния град.

„Също така смятам, че имаме правото да критикуваме всяко ограничение на медийната свобода“, допълни Меркел.

Коментарът на Меркел идва, след като кореспондентът на германския „Ди Велт“ бе пратен зад решетките със съдебно решение в понеделник по обвинение в пропаганда на терористична групировка.

„Той не е правил нищо повече от това да упражнява професията си, следователно трябва да бъде освободен. Трябва да има независима журналистика, журналистите трябва спокойно да си вършат работата. В Германия ние много държим на свободата на печата, свободната и независима преса е част от нашата демокрация и дори да безпокои някого, в никакъв случай тя не трябва да бъде разследвана“, заяви вчера Меркел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама