Турски министър атакува с обвинения в недемократичност германските власти

04:09, 03 мар 17 / Политика 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След като германските власти забраниха на правосъдния министър на Турция Бекир Боздаг да агитира турската общност в Германия за референдума в Турция, той се оплака пред турски медии, предаде кореспондентът на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че в четвъртък управата на град Гагенау посочи като мотив факта, че и залата, и паркингът пред нея нямат капацитета да поемат очаквания наплив от хора и автомобили. Отменен бе и планираният митинг на Боздаг със същата цел в Карлсруе.

Пред турски журналисти Бекир Боздаг изрази огорчение заради невъзможността да разговаря със сънародниците си и с граждански организации, и уточни, че забраната е наложена часове преди проявите, въпреки първоначалното разрешение. „Недопустимо е и не може да се приеме блокирането на събрание на турската общност. Правото на събрания е заложено в Европейската конвенция за правата на човека, то е незаменима функция на ЕС, на Съвета на Европа, на демократичните държави. Хората искат да се съберат на едно място, а не им се разрешава. И това го наричат демокрация и свобода на изразяването. Не подхожда на демократична държава това да забранява събрание на една общност, що за демокрация е това!“, възмути се Боздаг. Той подчерта, че демокрацията в Турция е силна, и който от Германия поиска там да организира среща или изявление, общините са отворени за това. И още – че всеки може свободно да се изразява и всеки може да види с очите си демократичното турско общество, а в Германия се е сблъскал с непризнаването на Европейската конвенция за правата на човека.

Боздаг отмени и планираната среща с германския си колега и заяви, че тръгва обратно за Анкара. С него е и министърът на икономиката Нихат Зейбекчи, който също отмени програмата си в Германия. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш осъди скандалното решение на Берлин и подчерта, че кампанията за референдума, предвидена да обхване турската общност в Германия, Австрия и други европейски страни няма за цел да се намесва във вътрешната политика, а само да мобилизира хората да отидат до урните. Той подчерта, че забраната за тези прояви е недопустима и неприемлива. Напрежението се засили и след като във външното министерство в Анкара бе привикан посланикът на Германия Мартин Ердман, на когото бе връчена протестна нота. Ден по-рано и турският посланик в Берлин получи официален протест заради кореспондента на „Ди Велт“, пратен в затвора в Истанбул заради публикация. Това предизвика редица германски депутати да подемат кампания за официална забрана за президента Ердоган и министрите да влизат в страната.

Турският референдум за изменения на конституцията предвижда още повече правомощия за президента Реджеп Ердоган.

Редица турски високопоставени политици, включително и премиерът Бинали Йълдъръм, предизвикаха разнопосочни реакции с посещенията си в Германия за участие в политически мероприятия. Те са част от кампанията преди провеждането на референдума за конституционни изменения, които предвиждат промяна в начина на управление на страната, която ще се превърне от парламентарна в президентска република. Това ще доведе до директно преминаване на правомощията на изпълнителната власт в ръцете на настоящия държавен глава Реджеп Ердоган.

В Германия живеят около 3 млн. души от турски произход и според оценките това е най-голямата турска общност в света извън Турската република. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама