Тереза Мей иска Шотландия в прегръдките на Лондон

01:24, 03 мар 17 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тереза Мей, която е на поста премиер на Великобритания, смята запазването на Шотландия в състава на Обединеното кралство за свой политически приоритет.

Това съобщи в четвъртък Прес Асосиейшън, цитирана от ТАСС, като съобщи в четвъртък вечерта, че Мей ще заяви това на предстоящата конференция на управляващата Консервативна партия, която ще се проведе в Глазгоу, Шотландия, съобщава БГНЕС.

„Първото си посещение като министър-председател направих именно тук – в Шотландия. И ми се иска ясно да посоча, че за мен е приоритетна задача да заздравявам и подкрепям възлите, които ни свързват. Уверена съм в бъдещето на нашето Обединено кралство и гледам с оптимизъм към всичко, което можем да достигнем като (единна) страна”, се казва в предстоящото изявление.

Очаква се в тази първа реч Мей да подложи на сурова критика центробежната посока, която следва управляващата в Единбург Шотландска национална партия (ШНП). Тя ще посочи, че „политиката не е игра” като обърне внимание, че в полза на политическата линия на Шотландската национална партия (насочена към достигане на независимост за региона) са били жертвани същинските проблеми на населението.

Това се отнася най-вече за отслабването на позициите на Шотландия в областта на образованието. И сега, както трябва да посочи Мей, шотландските училища губят по всички показатели не само от английските и тези в Северна Ирландия, но и от училищата в Естония и Полша.

Лидерката на ШНП и първи министър на Шотландия Никола Стърджън заявяваше, че партията ѝ ще пристъпи към активни действия за агитация на населението в подкрепа на независимостта на региона. Основен катализатор на този процес стана референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Тогава Шотландия категорично се противопостави на напускането на ЕС. Въпреки че Мей обеща на Стърджън да не бърза с Брекзит докато не бъде постигнат консенсус, Единбург се обявява рязко срещу плановете на Лондон да напусне единния европейски пазар, заедно с политическото излизане от ЕС. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви в края на февруари от страниците на в. „Таймс”, че твърдата политика на британската министър-председателка Тереза Мей може да доведе до нов референдум за независимост на региона.

„Ако референдумът за независимост се състои, това ще се случи не заради лоша умисъл на правителството на Шотландия, а заради пълната непреклонност на правителството на Великобритания. Британското правителство още може да промени курса си, но остава малко време”, написа Стърджън в статия, публикувана лондонския всекидневник.

Шотландското правителство вече съобщи, че обмисля възможността да организира втори референдум за независимост през 2018. Преди това Стърджън се обяви за референдум и за запазване на членството на Шотландия в ЕС.

В Лондон са на мнение, че провеждането на втори референдум в Шотландия е невъзможно.

На 22 юни 2016, за разлика от Великобритания като цяло, Шотландия подкрепи оставането в състава на ЕС. През 2014 на референдум Шотландия гласува за оставане в състава на Обединеното кралство.

На 18 септември 2014 година референдум за независимостта на Шотландия завърши с поражение за привържениците на отделянето. Тогава 55% гласуваха против, докато 45% подкрепиха излизането от Обединеното кралство, но според ръководството на управляващата Шотландска национална партия, положението коренно се е променило след гласуването за Брекзит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама