Най-редките изумруди излизат на търг в САЩ

00:41, 03 мар 17 / Свят 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-редките изумруди, включително „Ла Глория” (La Gloria), който е с тегло 887 карата, ще бъдат изложени на търг в Ню Йорк през април.

Както съобщава представител на аукционната къща „Гърнси” (Guernsey) Мат Сатън, по предварителни оценки „Ла Глория”, който се смята за най-големия смарагд в Северна Америка, може да бъде продаден за 4-5 милиона долара. Това информира ТАСС, цитирано от БГНЕС.

Първоначалната оценка на друг скъпоценен камък „Звездата на Марсиал де Гомар” (Marcial de Gomar Star), който се смята за един от най-големите изумруди в света, е 3-4 милиона долара. Третият камък – „Сълзите на Фюра” (Tears of Fura), който напомня по форма капка, е оценен на 2-3 милиона долара.

„Всички тези камъни са от колекцията на експерта по скъпоценни камъни Марсиал де Гомар, събирана в продължение на 62 години работа в САЩ и Колумбия. На търга ще бъдат изложени и няколко изумруда и други скъпоценности, извадени от потъналия испански галеон „Нуестра Сеньора дел Аточа”.

„Този кораб, превозващ за Испания от Новия свят златни и сребърни слитъци, както и други ценности, потънал през септември 1622 година край Флорида. Мястото на гибелта на галеона бе открито през 1985 година. От него бяха извадени ценности за около 450 милиона долара, включително голям брой изумруди и сребърни кюлчета и монети.

Изумрудът (или смарагд) е с химическа формула Be3Al2(SiO3)6 и е разновидност на минерала берил, оцветен в наситено зелено от примеси на хром, ванадий и желязо. Познат е на човечеството от дълбока древност и украсявал съкровищата на различни владетели. Използвали са го и при религиозни обреди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама