Заев: ЕС ще поиска от Македония да зачита демократичните процеси

19:34, 02 мар 17 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Посещението на Федерика Могерини е сериозен подкрепа за европейските перспективи на страна ни, заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Той направи кратко изявление пред медиите след срещата и сред подобни изявление от стана на някои албански лидери, присъствали на срещата.

Той добави, че с Могерини бе обсъдена предстоящата среща на Съвета на външните министри на ЕС, на която ще се поиска от Македония да зачита демократичните процеси, които представляват ясно изразена воля на гражданите по време на изборите и са отразени в парламентарните мандати.

„67-те мандата са нормално демократично основание за даване мандат за сформиране на правителство. От тук и очакването на ЕС е, че следващата правителство, ако покаже резултат в реформите, ще има повече причини да се посвети на ускоряване на процесите по започване на преговори на Македония за пълноправно членство в Европейския съюз ", каза Заев.

Преди Зоран Заев изявления направиха някои албански лидери. „Посланието на Могерини беше, че в тази ситуация няма да ни оставят сами. В ситуацията, когато няма институции, ние имаме договор за стабилизиране и асоцииране и тяхната подкрепа ще се изрази да се върнем на евроатлантическия път съгласно този договор“. Това каза след срещата лидерът на албанската партия „Беса“ Билял Касами.

На свой ред Мендух Тачи, лидерът на Демократичната партия на албанците (ДПА), заяви, че всички приятели на страната са загрижени. „Да дадем всички принос за разрешаването на ситуацията. Посланието на Могерини беше, че вратите на Европейския съюз остават отворени за Македония“, каза Тачи.

Никола Груевски, лидерът на най-голямата партия в страната ВМРО-ДПМНЕ не направи изявление след срещата. Очакват се обаче съобщения от централите на партиите.

Самата Федеика Могерини ще бъде приета и от президента Георге Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама