Федерика Могерини оставя отворена вратата на ЕС за Македония

18:58, 02 мар 17 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Посланието на Могерини беше, че в тази ситуация няма да ни оставят сами. В ситуацията, когато няма институции, ние имаме договор за стабилизиране и асоцииране и тяхната подкрепа ще се изрази да се върнем на евроатлантическия път съгласно този договор“. Това каза след срещата лидерът на албанската партия „Беса“ Билял Касами, съобщава БГНЕС.

На свой ред Мендух Тачи, лидерът на Демократичната партия на албанците (ДПА), заяви, че всички приятели на страната са загрижени. „Да дадем всички принос за разрешаването на ситуацията. Посланието на Могерини беше, че вратите на Европейския съюз остават отворени за Македония“, каза Тачи. 

На днешната среща между ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини и лидерите на македонските партии от ВМРО-ДПМНЕ бе изразено недоволство от платформата на албанския премиер Еди Рама.

Това се казва в официално становище на партийния лидер Никола Груевски, разпространено от името на партията. На срещата Груевски посочи отрицателните последици от бруталната намеса във вътрешните работи на съседна държава, противно на принципите на добросъседството. Той подчерта и нарушаването на коалиционния принцип "победител с победител". Този принцип предвижда коалиция между македонската и албанската партии, спечелили най-много гласове на изборите. ВМРО-ДПМНЕ изрази становището, че организирането на бързи избори е най-добрият начин за преодоляване на политическата кризата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама