Георге Иванов няма да върчи мандат на Зоран Заев

18:00, 01 мар 17 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският президент Георге Иванов няма да връчи мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

В специално обръщение Иванов заяви, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на нито една партия или личност, която нарушава единството и целостта на Република Македония. Той подчерта, че след проведените избори на 11-ти декември чужда държава и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната и в чужбина /Албания - бел.ред./ е била изготвена т.нар. "Албанска платформа". Това означава Македония да бъде поставена като заложник и на подчинение на чужда държава, което води до промяната на държавното устройство.

Очаквах политическите партии да осъдят този акт... Това са сериозни моменти от историята на Македония. Избирателят е този, който решава. Гражданите гласуваха за политическите платформи, а не за чужди платформи.... Аз се заклех да спазвам Конституцията. Съвестта не ми дава право да дам мандат. Няма заплахи и закани, които могат да ме накарат да наруша законите и Конституцията на страната, каза още Иванов.

Няма да дам мандат за съставяне на правителство. Ние нямаме резервна държава. Нямаме право да унищожаваме държавата си. Чужди платформи не могат да бъдат условие за съставяне на правителство. Няма да дам мандат нито на партия или на човек, които застрашават териториалната цялост. И няма да отстъпя от това, увери македонският президент.

Президентът поиска да бъдат премахнати всички пречки за даване на мандат за съставяне на правителство. Съгласно член 90 от Конституцията и практиката от 1992 г., когато тогавашният президент Киро Глигоров връчи три пъти мандат, както и спазването на сроковете. Иванов поиска да бъде избран председател на парламента, който от своя страна ще информира държавния глава за спазването на всички срокове.

Тогава президентът ще връчи мандат за съставяне на новото македонско правителство.

Според репортера на БГНЕС, ако сега президентът връчи мандат, ВМРО-ДПМНЕ ще оспори легитимността на този мандат пред Конституционния съд съгласно член 84.

БГНЕС припомня, че след предсрочните парламентарни избори от 11 декември 2016 г. Република Македония изпадна в сложна политическа ситуация поради невъзможността да се сформира правителство. Никола Груевски върна мандата на Иванов на 28 януари.

След това Иванов проведе политически консултации с всички политически партии и поиска следващият мандатоносител да представи поне 61 подписа и да гарантира спазването на Конституцията.

На 27 февруари лидерът на СДСМ предаде подписите на Иванов, включително и на трите албански формации, които подписаха т.нар. „Албанска платформа“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама