Юнкер представи своята „Бяла книга“ за бъдещето на ЕС

17:12, 01 мар 17 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи своята „Бяла книга“ с пет възможности за развитие на бъдещето на Европейския съюз след излизането на Великобритания от него. Това предаде АПФ, цитира БГНЕС.

Петте сценария са озаглавени „Продължаване на работата“, „Нищо друго, освен единен пазар“, „Тези, които искат, правят повече“, „Да направим повече заедно“ и „Да правим по-малко, но по-ефективно“. „Бялата книга“ на Юнкер е подготвена специално за юбилейната среща на върха на ЕС на 25 март в Рим, на която ще се разгледа по-нататъшната съдба на съюза.

Първият сценарий „Продължаване на работата“ представлява придържане на държавите от съюза към статуквото, фокусирайки се върху реформи, отваряне на нови работни места, растеж и инвестиции.

При варианта „Нищо друго, освен единен пазар“ именно единният пазар се превръща в „причина за съществуването“ на блока, въвеждайки се и по-обширни споразумения за политическа интеграция. Той е предпочитан от Великобритания, според която ЕС ще е много по-ефективен, ако действа като единна икономика, без да се разсейва от търсенето на по-близко политическо сътрудничество.

Сценарият „Тези, които искат, правят повече“ предвижда появата на Европейски съюз с 27 членки на няколко скорости, като някои държави членки дават път на различни коалиции, базирани на ключови области като отбрана, вътрешна сигурност, данъчно облагане, правосъдие. Като пример се посочва еврозоната, която би могла да хармонизира своите данъчни системи. При тази опция „единството на Ес при 27 държави се запазва, а по-нататъшното сътрудничество става възможно за тези, които искат“.

При „Да правим по-малко, но по-ефективно“ ЕС-27 се фокусира върху съкратен дневен ред, от който могат да бъдат извлечени ясни ползи в области като технологични иновации, търговия, сигурност, имиграция, отбрана и други. Това обаче предвижда отдръпване от други сектори като регионално развитие, здравеопазване, социална сигурност, оставяйки ги в ръцете на държавните правителства.

Определен като „опцията на Верховстад“ по името на главния преговарящ на ЕП за Брекзит, сценарият „Да направим повече заедно“ признава, че нито държавите членки, нито самият ЕС може да се изправи срещу настоящите световни предизвикателства и се съгласява да „споделя повече власт, ресурси и право за взимане на решения“ със страните. И тук единната валута е от ключово значение. „Еврозоната е подсилена от ясното разбиране, че каквото е от полза за държавите, споделящи единната валута, е полезно за всички“. Тук и европейското законодателство има много по-обширна роля.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама