Мартениците от жива вълна и с естествени камъни – за здраве и късмет

07:26, 01 мар 17 / Култура 25 1551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мартениците от жива вълна и с естествени камъни се оказаха хит тази година, предаде репортер на БГНЕС.

Гергана, която за втора година продава мартеници разказа, че с приятеля й решили, че могат да правят нещо креативно в свободното си време. „Гледаме да изработваме по-традиционни мартеници. Много се търсят такива с жива вълна и с естествени камъни. Живата вълна е необработена вълна, която не е избелена, а е леко кремава и изглежда автентична. Мартениците с естествени камъни също са много модерни тази година. Направихме много от тях. Търсят ги като талисманчета и камъни по зодии. Те хем имат жива вълна, хем са с естествен камък“, обясни Гергана.

При детските мартеници тенденциите били както винаги - за момченца-батман и супермен, а за момиченца - вече от две години се търси Елза.

[[{"fid":"4716","view_mode":"video_standart","fields":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"video_standart","field_video_description[und][0][value]":""}},"attributes":{"alt":"Мартениците дойдоха","height":526,"width":1000,"class":"media-element file-video-standart","data-delta":"1"},"link_text":null}]]

Според Гергана навсякъде варират цените. „Ние имаме и много евтини, и по-скъпо мартеници. Но, като цяло хората започнаха да правят мартеници с жива вълна, защото видяха, че това се търси най-много и изработва съответно. Това е по-различното тази година“, допълни Гергана.

Тя обясни, че много хора залагат в последния момент - на 28 февруари или дори на 1 март, за да купят мартеници, а преди това се случвало да продадат само по три мартеници на ден. „Всичко се прави в последния момент“, заяви момичето.

Тя пожела на хората, по случай 1 март, да са живи и здрави, много усмихнати и да се научат да се усмихват и да поздравяват другите хора.

Константин, който е намерил време да купи мартенички ден преди празника, обясни, че ще купи мартенички за най-близките, приятели и колеги. „Търся бяла и червена Пижо и Пенда. Ще взема традиционни и нетрадиционни мартеници“, обясни той. За себе си Константин очаква да получи някоя хубава и по-интересна мартеница.

„1 март навява много радостни емоции. Децата в училище го свързват с Баба Марта, размяната на мартенички. Много чужденци започват да харесват мартенички, особено руснаците. За мен Баба Марта е много хубав обичай“, обясни още Константин. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама