Продават на търг скелет на динозавър на 66 млн. години

17:53, 28 фев 17 / Свят 25 646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Скелет на морски динозавър, открит в Мароко, ще бъде продаден на търг в Париж, предизвиквайки недоволството на учени.

Близо 9-метровия плезиозавър – морско влечуго с дълга шия и подобни на костенурски плавници, е на 66 млн. години. Той е бил открит от археолози във фосфатен басейн край мароканския град Курибга.

Той ще бъде представен на 7 март по време на търг на аукцион на къща „Друт“. В каталога си от къщата посочват, че „плезиозаврите са сред най-емблематичните гигантски примитивни зверове, които интригуват учени и аматьори от векове“. Те допълват също, че именно тези същества до голяма степен са вдъхновили мита за чудовището от Лох Нес в Шотландия.

Търговецът посочва също, че скелетът на динозавъра е завършен на 75% и може да се продаде за сумата от 450 000 евро.

Продажбата обаче разгневи представителите на Асоциацията за защита на геоложкото наследство на Мароко, според които динозавърът е „уникално наследствено богатство“. Те поискаха главният геолог на Мароко да извърши разследване върху това как е било получено разрешение за износа на скелета, който трябва да се върне в страната.

От „Друт“ заявиха, че екземплярът е бил „проверен от митнически и исторически власти в Италия“, преди да бъде подготвен за продажба. Във възстановяването на скелета са участвали и експерти от Италия.

Според марокански медии, позоваващи се на източници от Рабат, плезиозавърът е бил изкаран незаконно от територията на страната. Сайтът Medias24 съобщава, че мароканското външно министерство е било помолено да „информира френските власти за незаконната продажба и да поиска връщането на скелета в страната му на произход“. Властите в Рабат все още не са коментирали официално въпроса. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама