Лекарство за наднормено тегло помага и срещу диабет тип 2

17:27, 28 фев 17 / Свят 25 766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекарство срещу наднорменото тегло намалява риска от диабет тип 2 с до 80%, показва ново проучване на британски учени, предаде БГНЕС.

Според тях медикаментът, който увеличава количеството на потискащите апетита хормони, произвеждани в червата, е бил тестван върху хора с наднормено тегло, които страдат от предиабет, наричан още граничен диабет, характеризиращ се с леко намаление на нивата на кръвна захар, пише изданието „Сайънс дейли“. Това състояние често води до развиването на диабет тип 2, ако не се лекува.

Според проф. Карл ла Ру от Имперския колеж в Лондон и неговия екип определен медикамент, който вече се предписва при затлъстяване и диабет, може да помогне за борба с прогресията на предиабета, ако се комбинира с правилен хранителен режим и упражнения или дори да го излекува.

В проучването на британския екип са участвали общо 2254 души с наднормено тегло и предиабет от 27 държави по света. Те са били разделени в две групи. Едната е трябвало да приема инжекции от медикаментозното средство лираглутид заедно със спазването на диета и режим на упражнения. Втората група е трябвало само да се храни и спортува.

След три години изследователите са установили, че при първата група се наблюдава спад с 80% на вероятността са развитие на диабет. При 60% от тях дори предиабета е излекуван, а пациентите имат здравословни нива на кръвна захар. Все пак в първата група има и пациенти, които са развили диабет, но това им е отнело три пъти по-дълго време в сравнение с хората, които не са приемали лираглутид.

Според проф. Ла Ру медикаментът работи като наподобява действието на естествения хормон GLP-1, който потиска апетита. Той се отделя в тялото при консумация на храна, свързвайки се с хипоталамуса. Ранни проучвания са установили, че много от хората с наднормено тегло произвеждат по-малко от този хормон, което ги кара да преяждат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама