Френските избори стават мръсни

16:16, 28 фев 17 / Свят 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Говори се, че съдиите приемат поръчки от президента. Страната е в състояние "близо до гражданска война."Това не е горчивата президентска предизборна кампания от миналата година в Америка, а на Франция през 2017 година, предаде БГНЕС.

Най-новите коментари от консерватора Франсоа Фийон, който обвини социалистическото правителство за провал в защитата на кандидатите, подчертават все по-грозния тон на кампанията на Франция. Сблъсъците в западния град Нант през уикенда по време на демонстрация срещу крайнодесния лидер Марин льо Пен и нападения срещу автобуси, превозващи нейните поддръжници, са "неприемливи" каза той в понеделник.

В неделя вечерта той обвини правителството, че "не е създало условия за мирно прилагане на демокрация", обвинявайки властта в позволяване "в страната да се създаде климат близо до гражданска война". Седем полицаи бяха ранени в събота в Нант, единият от които сериозно обгорен, когато анархисти и вандали започнаха да хвърлят камъни и запалителни бомби по време на митинг срещу Льо Пен. Фийон, бившия водач в надпреварата, чието домогване стана проблемно поради разследване в корупция, също така каза, че събития от неговата кампания биват разстройвани всеки ден от активисти на крайната левица. И Фийон, и Льо Пен също така атакуват съдебните разследвания за предполагаемо използване от тях на фалшиви съветници в парламента, като опит на отиващия си президент Франсоа Оланд да повлияе върху изборите.

Фийон определи започналото през януари разследване като "опит за институционен преврат" и обвини журналисти в опит за извършване на "линчуване" и "убийство".

Ерве льо Брас, политически наблюдател с опит и шеф на проучванията в парижкия университет по социални науки EHESS каза, че може да открие влиянието на американския президент Доналд Тръмп във френската предизборна кампания. "Мисля, че начинът, по който Тръмп се възпротиви срещу съдебната система и нападна медиите, наричайки ги" фалшиви новини , насърчи Фийон и Марин льо Пен да го копират", каза той за АФП. "Те може да виждат така нещата, все едно работят в Съединените щати", каза той.

Атаките срещу медиите

Фийон, 62-годишният бивш премиер, е изправен пред обвинения, че е плащал на жена си в продължение на 15 години в качеството й на фалшив помощник, докато един от помощниците Льо Пен бе обвинен миналата седмица поради твърденията, че партията е ограбила Европейския парламент. И двамата отричат обвиненията, но техните атаки многократно поставят под въпрос независимостта и безпристрастността на съдебната система в навечерието на президентските избори в два етапа на 23 април и 7 май.

Анкетите в момента показват, че независимият центрист Емануел Macron е най-вероятния победител, въпреки че анализаторите предупреждават срещу каквито и да било категорични прогнози след драматично протеклата кампания и изненадите с "Брекзит" и Тръмп през 2016.

Фийн беше ясен лидер до януари, когато в. "Льо Канар Аншане" извади на светло работата на жена му. "Да се допусне, че разследванията срещу Фийон и Льо Пен може да са били заповядани, е пълен абсурд, защото това би било нелегално", каза министърът на правосъдието Жан-Жак Урвоа пред медия в неделя.

Льо Пен излезе пред митинг в нейна подкрепа в Нант в неделя, където произнесе реч, пълна с критика за това как френската демокрация е била корумпирана от политическия елит, медиите и финансови интереси. Тя атакува медийни групи, които "хлипат поради загубата на доверието на читателите, които с основание отиват в интернет, за да получат своите новини ", каза тя. Миналата седмица тя отказа да бъде разпитана от антикорупционни следователи, като каза, че няма да отговори на призовки по време на президентската кампания.

Отговорът на правителството

Сблъсквайки се със засилващото се незачитане от страна на Фийон и Льо Пен, в понеделник премиерът Бернар Казньов отговори. "В политиката, особено по време на предизборна кампания, са необходими известно достойнство, висок дух и уважение към истината," каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама