Бивш имам от най-голямата джамия в Косово обвинен в подбуждане на тероризъм

13:45, 28 фев 17 / Политика 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалната прокуратура в Прищина обвини бившия имам от най-голямата столична джамия Шефкет Красничи в подстрекателство към тероризъм, съобщи информационният портал Kossev. Това информират от РИА-Новости, цитира БГНЕС.

Бившият духовник от джамията „Султан Мехмед Фатих” в Прищина е обвинен, че в проповедите си и в лекциите си във факултета по ислямска теология е призовавал аудиторията към участие във войната в Ирак и Сирия, разпалвал е расова, религиозна, национална омраза, а освен това е укривал данъци.

По време на катастрофалните наводнения в Сърбия през пролетта на 2014 пропагандирал идеята, че стихията е пратена на сърбите за наказание.

Спец прокуратурата посочва, че Красничи подстрекавал към омраза и тероризъм, последователно и умишлено разпространявал идеите си чрез изказвания, лекции, социални мрежи и тълкувал текстове от Корана извън контекста и в разрез с исляма.

Укритите от Красничи данъци са върху сумата от 20 000 евро – волни пожертвования, събрани от 2011 до 2016.

Красничи беше задържан за първи път през 2014 и освободен след даване на показания, но следствието продължи.

Kossev пише, че Красничи е радикален проповедник и публична фигура в Косово, близък с представители на академичното и политическото ръководство.

Красничи официално е представял свои книги и ги е подарявал на служителя за връзки с обществеността на косовската полиция Баки Келяни и на ръководителя на ислямската общност Наим Търнава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама