Реджеб Ердоган: Турция иска да участва в операцията по освобождаването на Рака, но без кюрдите

13:31, 28 фев 17 / Политика 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара иска да работи със своите съюзници в операцията по освобождаването на сирийския град Рака от „Ислямска държава“, но без участието на кюрдските милиции. Това съобщава АПФ, цитирано от БГНЕС.

„Ако нашите съюзници са наистина искрени, ние ще им кажем: Ще сме с вас докато не прочистим Рака от „Ислямска държава“ и не я върнем на нейните истински собственици“, каза държавният глава от летището в Истанбул, преди да замине за Пакистан.

Той обаче подчерта, че Турция няма да се сражава рамо до рамо със сирийските кюрди, които Анкара смята за клон на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК). От своя страна Вашингтон гледа на Партията на демократичния съюз (PYD) и Съюзът за народна отбрана (YPG) като на съюзници и основна сила в борбата срещу терористите на терен.

„Със сигурност за нас не е възможно да се съгласим да работим заедно с PYD или YPG“, заяви той.

Миналият август турската армия започна едностранна военна кампания на сирийска територия, чиято цел е прочистването на пограничните сирийски територии от джихадисти и кюрдски военни. В рамките на операцията, наречена „Щитът на Ефрат“, турската армия, заедно с подкрепяните от нея сирийски опозиционни групи, завладя град Ал Баб, който се намира на 25 км от турската граница.

Според Ердоган, макар и целта за освобождаването на града да е изпълнена, това не означава, че процесът е приключил. По думите му Анкара води преговори, освен със съюзниците от водената от САЩ коалиция, така и с Москва, тъй като „солидарността с Русия също е важна“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама