Американски конгресмени искат разследване на Държавния департамент заради Македония

12:47, 28 фев 17 / Политика 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Група от седем американски конгресмени изпратиха писмо до американската Служба за отчетност, в което искат да бъде извършено разследване на работата на Държавния департамент и Американската агенция за международно развитие (ААМР) за това, че са финансирали дейности на фондацията на Джордж Сорос „Отворено общество“ в Македония, съобщвата македонски медии, цитира БГНЕС.

„За съжаление научихме за надеждни доклади, според които през изминалите две години американското посолство в Македония активно се е намесвало в междупартийните политически въпроси в Македония, както и че е повлияло за оформянето на медийната среда и гражданското общество по начин, който е неприемливо партиен и освен това директно или индиректно е влияело на изхода от изборите в Македония. Според тези информации намесата винаги е била в полза на партиите, медиите и гражданските организации от левицата“, се казва в текста на конгресмени Кристофър Смит, Ранди Халтрън, Робърт Адерхол, Луи Гомерт, Робърт Питингър, Джеф Фортънбъри и Трент Френкс.

Писмото е изпратено на 24 февруари и е адресирано до ръководителя на Службата за отчетност Джин Додаро, който има право да извършва проверки при съмнения за злоупотреби с държавни средства.

В средата на януари конгресмени изпратиха и писмо до посланика на САЩ в Скопие Джес Бейли с искане за обяснение във връзка с обвиненията, че посолството в Скопие работи в полза на отделни политически партии и финансира проекти на фондацията на Джордж Сорос в Македония. Според тях обаче отговорът от посолството е прекалено общ и не дава отговор на задаваните въпроси.

„Поради това, с цел да имаме независима ревизия и разследване, решихме да се обърнем към вашата агенция. Конкретно очакваме от вас да получим отговори на въпросите колко средства от бюджета на американското правителство, по всички възможни канали, са били отделени за фондация „Отворено общество“ и свързаните с нея институции“, се казва още в писмото на конгресмените.

Те също така искат отговор и на въпроса дали Бейли или други лица от посолството са били активни участници в преговорите за отлагане на предсрочните избори, по начин, който отговаря с интересите на някоя от партиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама