ЕП прие резолюцията за напредъка на Македония

11:46, 28 фев 17 / Свят 25 193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 54 гласа „за“ и осем „против“ Комисията за външни работи на Европейския парламент прие резолюцията за напредъка на Македония в европейската интеграция за 2016 година, информира БГНЕС.

По време на обсъжданията й евродепутатите се договориха за 28 изменения в нея, съдържащи термини като „Македония“ и „македонски“, които днес бяха гласувани.

С приемането на текста Брюксел потвърждава осмата позитивна препоръка на Европейската комисия за отваряне на преговори за членство на страната в съюза, но при условие за пълното изпълнение на договора от Пържино и допълнителните реформаторски приоритети на ЕК. Резолюцията също така посочва, че ЕП продължава да подкрепя страната в процеса й по присъединяване към съюза, както и това, че предсрочните избори от 11 декември 2016 г. са били проведени успешно, в съответствие с международните стандарти.

По отношение на двустранните отношения текстът посочва, че „регионалното сътрудничество и добросъседските отношения са основен елемент на процеса по присъединяване“, както и че „двустранните спорове не трябва да се използват, за да се пречи на процеса на присъединяване в ЕС“.

Европейският парламент също така очакват „формиране на ново стабилно и отговорно правителство, както и прозрачен преход“. В едно от гласуваните днес изменения се допълва също, че се призовават всички страни в Македония „да се въздържат от каквото и да е било възпрепятстване по отношение на ефективното функциониране на парламента“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама