Малайзия ще обвини две жени за убийството на Ким Чен Нам

09:10, 28 фев 17 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На две жени ще бъдат повдигнати обвинения за убийството на по-големия брат на лидера на КНДР Ким Чен Нам в Малайзия, съобщи главният прокурор на страната Мохамед Апанди Али, информира АПФ, цитира БГННЕС.

Обвиненията ще бъдат предявени две седмици след убийството на Ким на международното летище в Куала Лумпур.

Жените са виетнамка и индонезийка. Ако бъдат осъдени, те може да получат смъртна присъда чрез обесване.

БГНЕС припомня, че южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че убийството на брата на лидера на Северна Корея Ким Чен Нам в Малайзия е организирано от правителството на комунистическата държава.

Агенцията цитира представител на националната разузнавателна служба в Сеул, който е говорил на закрито заседание в парламента.

„Четирима от осемте заподозрени в съучастие в престъплението са служители на органите за държавна сигурност на Северна Корея, а други двама – служители на външното министерство”, съобщил служителят на южнокорейското разузнаване.

На 14 февруари малайзийската полиция потвърди смъртта на Ким Чен Нам, който ден по-рано се почувствал зле на летището в Куала Лумпур, откъдето щял да излети за Макао. Ким се оплакал на наземния персонал от силен световъртеж след като неизвестен човек го напръскал по лицето с нещо и избягал.

Десет дни по-късно полицията обяви, че при аутопсията на Ким са открити следи от бойното отровно вещество VX, забранено от ООН през 1993. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама