Австралийски електротехник консултирал технологично ИД

08:41, 28 фев 17 / Политика 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийските власти обвиниха 42-годишен мъж от щата Нови Южен Уелс в подпомагане на „Ислямска държава” да развие високотехнологични оръжия, включително ракети с голям обсег.

Австралиецът работел сам и не е налице опасност вътре в страната, съобщи комисарят от федералната полиция Андрю Колвин. Това информират от ТАСС и АПФ, цитира БГНЕС.

Електротехникът предавал информацията по интернет. Той създал лазерни устройства за предупреждение при използване на оръжие с насочено действие срещу джихадистите от коалиционните сили в Сирия и Ирак.

Австралиецът също проучвал, конструирал и моделирал системи, които подпомагат ИД да създаде собствени ракети с голям обсег.

Мъжът е от градчето Янг на около 165 км. от столицата Канбера. Днес той ще бъде изправен пред съда, за да чуе обвиненията, които може да му донесат доживотна присъда, ако бъде осъден.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул каза по повод задържането на електротехника, че това е още едно напомняне за продължаващата заплаха от ислямски тероризъм. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама