10-те най-вредни храни за детето (СНИМКИ)

13:48, 27 фев 17 / Любопитно 25 2514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не всичко, което се продава в магазините,  има хранителна стойност, но децата обожават вкуса на повечето продукти, които се предлагат там. Пица, чипсове, снаксове и солети са сред любимите лакомства на малчуганите. Сайтът Ladyzone.bg направи списък с храните, които вредят най-много на детското здраве.

10. Зърнени закуски.

 

Някои зърнени закуски заблуждават с наименованието си "пълнозърнести". В повечето случаи това са храни, пълни с много захари и лишени от каквито и да било ценни хранителни вещества и фибри.

9. Хот-дог.           

 

Силно преработените меса, като надениците и кремвиршите например, които са неотменна част в любимия хот-дог на децата, съдържат нитрити. Те пък увеличават риска от рак. Повишената консумация на червени и преработени меса може да доведе до нарушения в сърдечно-съдовата система, дори и до диабет.

8. Хамбургери и кроасани.

 

В повечето случаи хамбургерите са с преобладаващо съдържание на колбаси, изкуствени оцветители, консерванти и натриеви добавки. Кроасаните пък са лишени от фибри и каквато и да било хранителна стойност. Обикновено, както и други закуски, като баничките например, продавани в заведения, се приготвят от тесто, което освен че е с консерванти, е стояло дълго време замразено.

7. Кетчуп.

 

Повечето видове кетчуп са вредни, заради високото количество на различни подобрители, заместители, консерванти и стабилизатори. В повечето случаи кетчупът в заведението за бързо хранене дори не съдържа домати.

6. Плодови закуски.

 

Плодовата закуска съвсем не е това, което трябва да бъде. Всъщност зад думата "плод" се крие високо количество фруктозен царевичен сироп, изкуствени оцветители и консерванти, подсладени с плодов сок.

5. Сладки напитки.

 

Всички безалкохолни напитки без изключение – от газирани до натурални плодови сокове и пуншове. Особено популярните спортни и енергизиращи напитки съдържат големи количества захар, кофеин и празни калории. Някои плодови сокове пък често пъти съдържат дори повече захари и ароматизатори, отколкото газираните напитки.

4. Близалки, захарни и желирани бонбони.

 

Захарните бонбони и близалки представляват само захари, изкуствени оцветители и аромати. Те са вредни за зъбите, тъй като полепват за дълго време по повърхността им, което, създава условия за развитие на кариеси и кухини в зъба.

3. Пакетирани макарони.

 

Пакетирани макаронени изделия с подправки и други добавки са консервирани спагети и полуфабрикати. В тях има повече натрий, отколкото се препоръчва като дневна доза за децата. Те са лишени от фибри и основни хранителни вещества.

2. Пържени картофи.

 

Пържената храна съдържа много излишни вредни мазнини и влияе неблагоприятно на стомаха. Редовната им употреба  е причина за болести като гастрит, язва, рефлукс, колити и др.

1. Чипсове, снаксове, солети, крекери.

 

Съдържат прекомерно количество мазнини и най-вече - сол.  Всички солени крекери и чипсове,дори да са "пълнозърнести" или "многозърнести" не са препоръчителни за детето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама