Тръмп реже парите за дипломация, увеличава средствата за Пентагона

12:55, 27 фев 17 / Свят 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес Белият дом ще изпрати проекта за бюджет на федералните министерства, в които е включено увеличение на военния бюджет, както обеща президентът Доналд Тръмп.

Парите за Пентагона ще дойдат частично от съкращаване на американското дипломатическо ведомство, агенцията за защита на околната среда и други програми, които не са свързани с отбраната, съобщили два служители, запознати с проекта, пише в. "Хъфингтън пост".

Според единия от източниците поисканите от Тръмп повече средства за Пентагона са предвидени да отидат за строежа на повече бойни кораби, военни самолети и създаване на по-стабилно присъствие по ключови международни водни пътища и конфликтни точки - като Южно Китайско море и Ормузкия пролив.

Другият източник на информация за проектобюджета твърди, че средствата за Държавния департамент вероятно ще бъдат орязани с до 30%, което ще наложи голямо преструктуриране в министерството и отказ от реализирането на доста програми.

"Хъфингтън пост" припомня, че пред свои привърженици в петък Тръмп обеща "един от периодите на най-голямо военно натрупване в историята на Америка".Експерти в областта на отбраната поставят под въпрос необходимостта от увеличаване на бюджета на Пентагона, който вече е почти 600 млрд. долара. За сравнение годишно Държавният департамент и оказваната помощ за чужбина струват на САЩ по 50 млрд. долара годишно.

Засега не е известно с колко ще увеличи Тръмп военния бюдет на САЩ. Очаква се днес предложенията за бюджети да бъдат разпратени по съответните министерства и агенции, с което ще започне един дълъг процес на доуточняването им. Окончателните планове за средствата на ведомствата трябва да бъдат одобрени от Конгреса

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама