Франция изпраща антитерористична група в Нигер

12:00, 26 фев 17 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Франция ще изпрати антитерористична група в помощ на армията на Нигер, след като бунтовници нападнаха военен патрул и убиха 16 души в западноафриканската държава в близост до границата с Мали.

Това става ясно от съобщение на френското министерство на отбраната, според което решението е взето късно снощи по молба на нигерския президент Мамаду Исуфу.

За смъртоносната атака на 200 километра северно от столицата Ниамей, при която други 18 войници бяха ранени, разследващите обвиняват "терористични елементи".

След разговори с Исуфу, френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан заяви, че страната му се готви да изпрати свой отряд в битката срещу терористите.

По неофициални данни контингентът ще се състои от 50-80 войници. Те са част от „Бархан“ – операцията за борба с тероризма на Франция срещу джихадистки групировки, действащи около района на Сахел.

Създадена през 2014 г., операцията се състои от около 4000 войници, разположени в пет страни - Мавритания, Мали, Нигер, Чад и Буркина Фасо.

Нигер споделя южната си граница с Нигерия, която се бори с екстремистката групировка „Боко Харам“. Близо 7-годишният конфликт там е взел над 20 00 жертви./

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама