Опозиционният лидер в Киргизстан арестуван заради корупция

09:26, 26 фев 17 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силите на реда в Киргизстан арестуваха опозиционния лидер Омурбек Текебаев по обвинение в корупция. Това се случва на фона на политическото напрежение в централноазиатската страна в навечерието на президентските избори, предаде БГНЕС.

Държавният комитет за национална сигурност съобщи, че председателят на социалистическата партия „Ата-Мекен“ е бил задържан тази сутрин след кацане на летището в столицата Бишкек.

Съперникът на настоящия президент Алмазбек Атамбаев ще остане в ареста поне за 48 часа, за да бъде подробно разпитан около съмнения за корупция, свързана и с една от големите телекомуникационни компании в страната.

Докато бившата съветска република се смята за най-демократичната страна в региона, през последните тя е поле на високо политическо напрежение.

Киргизстан преживя две революции, бяха свалени двама президенти през 2005 и 2010 г., последва и етническо насилие, взело стотици жертви.

Обвинението срещу Текебаев идва, след като двама от неговите съпартийци също бяха разпитани за случаи на корупция по-рано този месец.

„Ата-Мекен“ категорично се противопоставя на референдума за промени в конституцията през миналия декември, задвижван от офиса на Атамбаев.

Тъй като по закон държавният глава има право само на един мандат, Атамбаев цели разширяване на своето управление. Този му опит бе широко подкрепен.

Омурбек Текебаев наскоро призова президента да бъде отстранен и поиска властите да разпитат и членовете на семейството му за корупция.

Лидерът на социалистическата партия до момента не е обявил намерението си да се кандидатира за вота на 19 ноември.

Своите кандидатури вече обявиха двама бивши премиери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама