Ердоган: Възможно е да има референдум за смъртното наказание

18:25, 24 фев 17 / Свят 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изказването му идва само седмици преди провеждането на допитване за конституционни промени, които да предоставят на държавния глава повече изпълнителна власт, съобщи АФП и БГНЕС.

„Ако е необходимо... може да открием път за референдум върху това“, каза държавният глава по време на митинг в западния град Маниса, имайки предвид смъртното наказание.

Турция отмени този вид наказания през 2004 г. в опит да ускори преговорите си с ЕС, като според наблюдатели връщането на екзекуциите ще раздели Турция с възможността за членство. Самият Ердоган неведнъж е посочвал, че ще подпише закон за връщането на този вид наказания, ако те бъдат подкрепени на референдум.

В Турция се заговори отново за смъртно наказание след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. След него властите в Анкара проведоха масова чистка на държавната администрация, полицията, армията, медиите, образованието и други в опит да ги прочистят от последователите на проповедника Фетула Гюлен, сочен за организатор на преврата. Смята се, че те ще бъдат и първите жертви на евентуалното завръщане на смъртното наказание.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама