БНР и "Музикаутор" се разбраха

17:51, 24 фев 17 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това става след оттеглянето на забраната от страна на сдружението за колективно управление на авторски права, съобщава БГНЕС.

В ефира на Българското национално радио отново звучи музика от репертоара на "Музикаутор“. След отстъпки от двете страни предстои сключване на договор между обществената медия и сдружението за авторски права. Новият договор ще бъде за 3 години, но съдебните дела остават.

В резултат на наложената забрана от страна на "Музикаутор" от началото на годината Българското национално радио излъчва само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.

Генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че Радиото и "Музикаутор" след направени компромиси са постигнали приемливо споразумение за двете страни и са уточнили параметрите по договора, който предстои да бъде подписан: "Това, което ни се предлагаше в началото, беше 5-годишен договор. Сега сключваме 3-годишен. Стъпките, с които се увеличават плащанията, са по-малки. Благодарение на това достигнахме до едни приемливи нива за Радиото. Даваме едно увеличение на средствата към "Музикаутор", което дано се усети от изпълнителите, от българските текстописци и композитори".

"Основният проблем, откъдето дойде и този спор между нас, е това, че БНР не води преговорите с "Музикаутор" за тарифата, която се заплаща. Това е странно и затова ще се борим – ние като Национално радио и "Музикаутор" като организация, която защитава авторските права, заедно ще се борим да има нова регулация в тази сфера. Да има една по-ясна регулация, в която да бъдат ясно разписани правилата. Ние винаги сме били най-големият платец към "Музикаутор". Ние уважаваме труда на композиторите и това е и причината да се стремим колкото се може по-бързо да имаме споразумение с "Музикаутор", за да можем да пускаме и онези автори, които не са ни предоставили музиката си. Искам да благодаря на всички тези композитори, които ни подкрепиха в този момент!", каза още Александър Велев.

Председателят на Управителния съвет "Музикаутор" Ясен Козев посочи, че новият договор няма да се различава съществено от сключваните досега: "Добрите новини вече са налице. Приключи се с този период на уточнявания, разминавания, пропуски, грешки, прошки. Едната страна взе предвид ситуацията на другата, в случая "Музикаутор" на БНР. Във времето се стигна и до обратното, защото общата идея е третирането на всички играчи на пазара по т. нар. "равнопоставен начин", има и законова разбиране на думата, и обществено разбиране на думата. Постигната е равнопоставеност, разположена в едно 3-годишно споразумение с БНР, така че да има баланс и да няма недоволни".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама