Тръмп може и да не изтегли САЩ от Парижкия договор за климата

07:38, 24 фев 17 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Споменаването му е изключено от единия от двата указа, които Доналд Тръмп планира да подпише в скоро време, пише в четвъртък в електронната си версия вестник „Уолстрийт джърнъл”, предаде БГНЕС.

Според информацията в изданието Иванка Тръмп смята, че противодействието на необратимите изменения на климата на планетата трябва да стане един от приоритетите на администрацията на баща ѝ.

Нейният съпруг Кушнер, който е един от съветниците на президента на САЩ се придържа към същата гледна точка. „Уолстрийт джърнъл” нарича отстъпчивостта на държавния глава признак на нарастването на влиянието на Иванка и съпруга ѝ в Белия дом.

Мнението на дъщерята и зетя е изиграло важна роля за съгласието на Доналд Тръмп да приеме през декември миналата година бившия вицепрезидент Ал Гор, който е активен привърженик на идеята за опазване на околната среда. Гор определи тогава срещата си с републиканеца като „искрено търсене на допирни точки на възгледите”.

Тръмп се слави като ярък критик на теорията за глобалното затопляне. По време на предизборната си кампания той изказваше съмнения в научната обоснованост на тази концепция и заявяваше, че „не е голям поклонник” на Парижкото споразумение за климата. Тогава той обяви и намерението си да „преразгледа условията за участие на САЩ в него.

В края на януари дори бившият член на преходния кабинет на новия държавен глава Майрън Ебъл обяви, че Тръмп „несъмнено“ ще оттегли страната от споразумението.

Парижкото споразумение цели да обедини държавите по света в една обща борба срещу изменението на климата на планетата, което застрашава целия живот на нея. То бе подписано на 12 декември 2015 г. по време на конференция в Париж. На нея присъстващите се споразумяха да положат усилия до 2100 г. средната температура на планетата да не се покачва с повече от 2 градуса. Важна стъпка бе едновременното ратифициране на споразумението от САЩ и Китай, които имат най-голям дял в емисиите на парникови газове.

Споразумението от Париж цели да замени Протокола от Киото, чиито срок на действие изтича през 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама