НАТО отваря бюро за връзки в неутрална Молдова

22:55, 23 фев 17 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


НАТО ще отвори Бюро за връзки в Кишинев през юни тази година, въпреки позицията на президента Игор Додон, който призова ръководството на алианса да отмени това решение, предаде БГНЕС.
Както заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в телефонен разговор с министър-председателя на Молдова Павел Филип, "през март тази година започва процедурата по акредитацията на ръководителя на бюрото и персонала, а през юни 2017 г. се планира откриването на бюрото за връзки с НАТО", цитира Столтенберг пресслужбата на правителството на Молдова. В тази връзка, Филип покани Столтенберг да посети републиката и да вземе участие в откриването на бюрото.
По време на посещението си на 7 февруари в Брюксел, президентът на Молдова заяви, че откриването на бюро за връзки с НАТО в Кишинев е голяма грешка и провокация от страна на партньорите на Молдова. Това няма да съдейства за регулирането на приднестровския конфликт, заяви той. Своята принципна позиция по въпроса молдовският президент базира върху Конституцията на страната, която определя Молдова като неутрална извънблокова страна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама