Стотици спортни таланти стартират на Олимпийския зимен фестивал в Осогово

16:55, 23 фев 17 / Спорт 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази година домакин е ски-курортът Осогово, който напоследък е сред прогресиращите зимни центрове на България. Организатори на събитието под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. Това съобщи Тодор Шабански.

Домакините от ски-зона Осогово предоставиха отлични условия за участници и гости. Голямото старание на местните хора и най-вече на Явор Спиридонов, многото сняг и хубавото време спомогнаха за добрата организация на стартовете на младите ни надежди в зимните спортове. В курорта, приел преди 4 години състезания за Европейската купа по сноуборд, първи на старт от младите ни таланти застанхаа скиорите алпийци.

Най-бърз сред вратите за гигантски слалом при 14-годишните бе Стефан Ярловски, следван от съотборника си Георги Морунов и Александър Кръшняк от Мотен. При момичетата победителката също бе от Боровец - Мартина Иванова, пред Ива Скабрина от Банско и Белослава Маджарова от Боровец

Ето и призьорите при 16-годишните: момчета Георги Асенов(Боровец), Сиян Питов(Банско), Георги Конярски(Боровец); момичета: Никол Николова(Боровец), Белослав Сакалиева(Пампорово), Магдалена Илиева(Банско).Много оспорвано бе състезанието при сноубордистите, които се спускаха по пистата на фънпарка, под вещия поглед на Виктор Жеков, треньор и баща на българската звезда в бордъркроса Сани Жекова. Класирането: момичета 13-14 г. Теорода Илиева(Бордрайдер), Неда Пенчева(Бордрайдер), Андрея Коцинова(Блейд), момчета 13-14: Борис Петров(Бороборд), Александър Кръшняк(Мотен), Мартин Костов(Блейд). Шампионка в групата на 15-16-годишните е Моника Русева(ОУТИПИ), а при момчетата в същата възраст златото бе за Влади Камбуров(Спорт Екстрийм), среброто за неговия съотборник Виктор Антонов(Спорт Екстрийм), а бронза за Мартин Джимбов(ОУТПИ).
Връчени бяха и три специални награди за най-малките участници – 6-годишните Пламен Колев от Мотен, Иван Ахтаподов и Антонио Антонов от Бороборд.
Виктор Жеков връчи медалите на най-добрите в сноуборда и обяви, че сред малките има талантливи деца с добро бъдеще.

Ски-център Осогово прави дебют в историята на младежките състезания, които по традиция дават път на спортните таланти на България. Със стартовете тази зима Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. След първите три издания в местността Картала над Благоевград, миналата година форумът бе в Банско, а сега се премества над Кюстендил. Ски-зона Осогово става все по-популярна не само в България в последните години , а доказателство за това са двата старта по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС.

 

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за олимпийските игри в Пьонгчанг. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Утре, от 10 ч. са насрочени стартовете по ски-бягане, а официалното закриване и награждаване на медалистите от Фестивала ще бъде в 12.00 ч. За участниците са предвидени много награди и призове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама