Протести срещу полицията в Париж прераснаха в безредици

14:43, 23 фев 17 / Политика 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масови безредици имаше днес в редица парижки квартали, след като младежи блокираха десетки гимназии в знак на протест срещу полицейско насилие при обиск на младеж в началото на февруари, предаде БГНЕС.

Протестиращи е имало и на Площада на нацията в центъра на френската столица. Съобщава се и за няколко арестувани.

Повод за бурните протести стана инцидент със силите на реда, при който полицейски служители са заподозрени в сексуално насилие срещу 22-годишен мъж по време на задържането му за обиск. Той е получил тежки физически наранявания и е бил хоспитализиран.

По-рано протести имаше и на Площада на Републиката, където се събраха между 2500 и 5000 души. Към края на протеста радикални демонстранти са започнали да замерят с камъни и бутилки полицията, която е отговорила със сълзотворен газ.

От началото на протестите са арестувани 250 човека. Безредици има почти всяка вечер през последните две седмици в различни столични предградия, най-вече в департамента Сен Дени.

Според наблюдатели инцидента, предизвикал безредиците, може да доведе до аналогични протести като тези през 2005 г., предизвикани от смъртта на двама младежи, опитващи се да избягат от полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама