Северна Корея определи аутопсията на Ким Чен Нам за „незаконна и неморална”

03:31, 23 фев 17 / Свят 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Малайзия е задължена да предаде тялото на Северна Корея, след като вече извърши аутопсия и съдебна експертиза по неморален и незаконен начин”, съобщава телевизия KCNA, позовавайки се на изказване на севернокорейския юридически комитет. От КНДР обвиняват още Малайзия, че се опитва да политизира трансфера на тялото и да постигне „по-зловещи цели” чрез пренебрегването на международното право и морала, съобщиха от БГНЕС.

БГНЕС припомня, че Ким Чен Нам беше убит на 14 февруари на международното летище в малайзийската столица Куала Лампур. Според версиите за смъртта му той е бил отровен от две жени, които са впръскали в лицето му неизвестна отрова от рода на рицин или тетродотоксин. Малайзийските власти не пожелаха да се съгласят с искането на Северна Корея да върнат тялото без да провеждат аутопсия и заявиха, че ще позволят трансфера само ако негов роднина дойде да го прибере и даде ДНК-проба доказваща родствената връзка.

Това влоши отношенията между Северна Корея и Малайзия, която беше една от малкото държави, която поддържаше отворени отношения с Пхенян. Малайзийските власти бяха обвинени в това, че получават натиск от трети страни, за да не разрешат прибирането на тялото на Ким Чен Нам от моргата. КНДР също така заяви, че няма да приеме като истинни резултатите от аутопсията на убития, които все още предстоят да станат ясни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама