Учени откриха планети с условия за живот

20:50, 22 фев 17 / Свят 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учените откриха при звездата TRAPPIST-1 седем планети, на три от които условията са подходящи за съществуването на живот, твърди списание Nature, съобщава ТАСС-цитирано от БГНЕС.

„Нашите наблюдения откриха, че миниум седем планети с размер и маса, сходни със Земята, се въртят около TRAPPIST-1", пише в статията с Майкъл Гилън от Института по технологии и астрофизически изследвания на Лиежския университет в Белгия.

Звездата TRAPPIST-1 е в съзвездието Доволей и има размерите на Юпитер. Тя се намира на 39 светлинни години от нас. През 2016-та Гилън и колегите му откриха около нея три планети, а сега още четири.

Температурата на всичките 7 планети може да е подходяща за наличието на течна вода върху повърхността. Но според учените най-подходящи условия за живот има в три от планетите.

На трите най-близки до звездата планети е твърде горещо, за да има живот, а на най-далечната е твърде студено. Затова от гледна точка на търсенето на живот най-интересни са останалите три планети между тях. В момента планетната система TRAPPIST-1 се наблюдава с космическия телескоп „Хъбъл“, за да се установи наличието на атмосфера на планетите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама