Босна отново съди Сърбия заради Сребреница

16:53, 22 фев 17 / Свят 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представителят на Босна и Херцеговина (БиХ) в международен съд в Хага Сакиб Софтич замина за Холандия, където ще внесе жалбата на БиХ за преразглеждане на заведеното дело от Босна срещу Сърбия за агресия и геноцид. Това съобщиха от БГНЕС.

Очаква се утре Сакиб Софтич да внесе официално жалбата.

Против този ход се обявиха двамата членове на колективното босненско председателство – сърбинът Младен Иванич и хърватинът Драган Чович.

БГНЕС припомня, че миналата седмица босненският член на председателството на Бих Бакир Изетбегович потвърди, че ще внесе иск в Международния съд на истината, за да се преразгледа решението на съда от 2007 година, предадоха медиите.

10-годишният срок за внасяне на иска изтича на 26 февруари – именно на тази дата през 2007 година въпросният съд каза тежката си дума.

Тогава БиХ искаше СР Югославия и днешна Сърбия като нейна наследничка, да бъдат признати за виновни в агресия и геноцид заради клането в Сребреница.

Международният съд потвърди, че в Сребреница е извършен геноцид на босненците, но определи и че властите в тогавашна СР Югославия не са пряко ангажирани в планирането и осъществяването на това престъпление. Съдът също така постанови, че Сърбия като пряка наследничка на СР Югославия не може да бъде окачествена като отговорна за геноцида в Сребреница, но все пак Белград е нарушил Конвенцията за геноцид, защото не е предал на Хагския трибунал извършителите на това престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама